Dra på bilferie til Europas stemningsfulle julemarkeder

Norsk | NOK

Julemarked

Noe å se frem til i de mørke vintermånedene er å ta med barna på stemningsfulle julemarkeder, enten dere tar bilen å kjører til hotell i Oslo for å gå på «Jul i vinterland» eller legger inn en langhelg med julemarked i utlandet.

Ellers i Norge anbefales julemarkedet på Festplassen i Bergen, Maihaugens julemarked på Lillehammer, «Julebyen Egersund» samt Julehuset og «Julemarked på torget» i Drøbak.

Europa har lange tradisjoner med julemarkeder. De dukker opp rundt om i Europa i begynnelsen av adventstiden, og i noen land har de eksistert siden middelalderen. I Tyskland var det protestanten Martin Luther som introdusere ideen om utveksling av gaver i juletiden. Dette satte fart i de spirende tradisjoner. I dag finnes det julemarked i de fleste større og mange mindre byer i Tyskland.

Ta turen til Danmark i desember og opplev Tivolihagen i København eller gå på «Stortorget julmarknad» i Stockholm. Reis en langhelg til Mellom-Europa til Christkindlmarkt på Rathausplatz i Wien, Plaisirs d’Hiver i Brussel eller Christkindlmarkt i Salzburg. Ta turen helt ned til Praha og kjenn at julen er i anmarsj når dere rusler rundt på julemarked på det vakre gamle bytorget i desember. Vi har samlet våre beste til dere her.

Les mer ...

Julemarked i Flensburg

Fra julemarkedets mange boder lyser det hyggelig hele veien fra Südermarkt gjennom gågaten og ned til Nordermarkt. En stor opplevelse på julemarkedet i Flensburg er «verdens minste bardisk» og skjenking av den tradisjonelle og berømte Tallin-punsjen i mange varianter.

Rundt 60 vakkert dekorerte boder lokker med en stort utvalg av kunsthåndverk, lokale spesialiteter og julevarer i en skjønn forening av tyske og danske tradisjoner. Hvis dette ikke er nok til å få julestemning, gjør julemusikk i gatene og byens tradisjonelle julepyramide sitt for at julen ringes inn, også i år.

Flensburg byr også på gode kulinariske opplevelser. Havnens ølbryggerier og mange kaféer og restauranter gir et hyggelig tilhold for gode smaks- og drikkeopplevelser i byen.

En tur til Flensburg er ofte synonymt med grensehandel og årets julekonfekt fra Flensburg er en ettersøkt vare. Flensburg sentrum har også mange fine butikker, både klesbutikker og spesialbutikker – med flotte varer til tyske priser.

Hvis dere bestiller overnatting med et av Risskov Bilferies hoteller, inkluderes en flaske rødvin, uten ekstra vederlag, til alle voksne personer i bestillingen. Det kan hentes hos hos Fleggaard.

Julemarked i Friedrichstadt

Friedrichstadt by er en fin base for å besøke omkringliggende julemarkeder i Nord-Tyskland. Kjør over til julemarkedene i Husum, Heide og Slesvig like i nærheten, det er litt av den førjulsopplevelse. 

Risskov Bilferie har gode avtaler med mange hoteller i hele Nord-Tyskland, og den hyggelige kanalbyen Friedrichstadt ligger midt i dette smørøyet med mange flotte juleopplevelser en knapp kjøretur unna i bil.

Julemarked i Frankfurt

I over 600 år har julemarkedet i Frankfurt trukket langveisfarende gjester til byen, og i de seneste årene er det millioner som reiser til Frankfurt for å oppleve det spektakulære julemarkedet. Mer enn 200 hyggelige julepyntede boder tilbyr alt fra kulinariske opplevelser, til et utvalg av tradisjonelle og håndlagde  julegaver. 

De mange hyggelige bodene sprer julestemning utover hele Frankfurt – fra Römerberg til Paulsplatz og Mainkai. Det er også stor underholdning på plakaten under julemarkedet. Hør vakker musikk fra treblåseinstrumenter lyde fra Nikolai-kirkens balkong, opplev klokkespillet rundt det 30 meter høye juletreet og stikk innom utallige andre julekonserter i Frankfurt i desember.

Bli med på tur rundt på det store julemarkedet med en lommekjent guide. Få et innblikk i julemarkedets historie og tradisjoner og nyt opplevelsen under det lokale navnet «Glühwein, Geschichten und Gebäck», det betyr gløgg, eventyr og kaker. 


Julemarked i Strasbourg

Julemarkedene i Strasbourg er for mange et av de aller største opplevelsene i julehøytiden. Det er virkelig magi i luften når Strasbourgs julemarkeder med juletrær, belysning, trehytter og tradisjonell gløgg hvert år åpner i slutten av november.

I Strasbourg er julemarkedene med på å binde den festlige høytiden sammen med åndelig tro og kultur, og det er da heller ikke for ingenting, at julemarkedene i 2013 ble kåret til den beste juledestinasjonen i Europa.

Det er nesten 450 år siden det første julemarkedet kaldt "Christkindelsmärik" ble en tradisjon i Strasbourg, noe som gjør det til et av de eldste i Europa. Siden da har byen fortsatt tradisjonen og sørget for å gi besøkende en gjestfri og autentisk opplevelse for livet.

Julemarkedene i Strasbourg er fremdeles et av de stedene du simpelthen er nødt til å besøke i julen.


Julemarked i Husum

Julemarked i Husum er en årlig begivenhet for både store og små. I Husum stråler lysene fra Marktplazt utover hele byen og skaper en eventyrlig stemning for alle sine besøkende. Og i bodene står byens kjøpmenn og kunsthåndverkere og selger sine julespesialiteter.

Ved Nordsjøens kyst ligger havnebyen Husum og byr på maritim julestemning i en historisk setting med sine sjarmerende gavlehus langs havnen.

I Husums nye julehus hører dere historien om juletreets opprinnelse, og her kan dere kjøpe antikviteter, julebøker og julepynt fra 1800-tallet. For å runde det hele av er det verdt å vite at Husum også huser Nord-Tysklands største adventskrans inne i byen ved Tine-brønnen.

Julemarked i Wismar


Julemarkedet i Wismar blir åpnet av julenissen hvert år. Julenissen kommer seilende inn i Wismar havn, og kjører derfra i hestevogn inn til den historiske markedsplassen, hvor juleboder med alle slags julegaver er klare til å ønske gjester velkommen. I perioden fra slutten av november til jul er Wismars julemarked byens sentrum, omkranset av byens rådhus, hoteller, museum og butikker.

På julemarkedet er det oppstilt mange små boder, med mulighet for å støpe lys, fiske i fiskedam og ikke minst nyte alle duftene fra mat- og drikke-bodene.

Julemarkedet er dermed en perfekt mulighet for hele familien, hvor foreldrene kan nyte den storslåtte byen og arkitekturen, samtidig som det kan handles i de små bodene, sammen med familiens yngste. Og når barna blir for utålmodige, kan de bli plassert i tivoli, hvor tiden går veldig fort på grunn av de mange fornøyelsene. 

Wismar kom i 2002 på UNESCOs liste over verdens naturarv. Dette skyldes byens fantastiske Altstadt med sine gotiske bygninger, som har sin opprinnelse i hanse-perioden. Altstadt er dermed enda er en grunn til å besøke Wismar, og ikke minst byens hyggelige julemarked.

I 1648 ble Wismar en del av Sverige, etter slutten på Tredveårskrigen, og var svensk frem til 1903, da byen igjen ble tysk. Byen bærer dog stadig preg av sin svenske historie, og mange steder kan man fremdeles finne spor av dette. Dette er blant annet på byens kjennetegn, Schwedenköpfe ved Alter Hafen.


Julemarkedet i Heide

Julemarkedet i Heide arrangeres på Südermarkt Plassen i Heide, og er fylt med hyggelige boder og underholdning. For eksempel kommer julenissen innom hver søndag og hilser på barna. I julemånedene finner dere Tysklands største julemarkedsplass her, med massevis av julestemning.  Fra Tysklands største julemarkedsplass brer Heides julemarked seg ut i byen. De mange bodene tilbyr et stort utvalg av julespesialiteter som for eksempel glühwein og wienerbrød. 

I bodene finner dere også et stort utvalg av julegaveidéer, hvor tradisjonelle håndlagde produkter står side om side med flotte, moderne julegaver.

På Heides julemarked er dere garantert ekte julestemning, og de mange tyske juletradisjonene er i høysetet. Hos Risskov Bilferie har vi en lang rekke hotelltilbud, som vil være et perfekt utgangspunkt til å dra ut og besøke ikke bare julemarkedet i Heide, men også noen av Nord-Tysklands mange andre julemarkeder for eksempel Lübeck, Flensborg eller Hamborg.

Julemarked i Nyborg

Besøk det hyggelige fynske julemarkedet når det de to første helgene i desember rigges opp til ’Jul i den gamle kongeby’ i Nyborg. Byens sjarmerende gater pyntes, og julestemningen sprer seg over store deler av byen, hvor både kirken, biblioteket, museet ’Borgmestergården’ og byens kulturhus ’Bastionen’ åpner opp for massevis av julekos og aktiviteter for folk i alle aldre.

Julemarkedet hører hjemme på byens store torg hvor duften av brente mander, gløgg, kanel og epleskiver ledsager dere rundt mellom de mange hyggelige bodene, hvor dere finner alt fra kunsthåndverk til bekledning, leketøy og nips i alle fasonger. De hyggelige trebodene er spesielt hentet inn for anledningen, rett fra Tyskland og skaper en klassisk og tradisjonell atmosfære.

På byens museum, ’Borgermestergården’, finner dere alt fra skinn og nisser til peppernøtter, porselen og håndverkskunst i de hyggelige bodene. Kikk f.eks. innom honningboden, skjenkestuen og tombolaen. Gjennom begge helger har museet et spennende program hvor dere kan oppleve alt fra partering av julegris til småkakebaking på kjøkkenet. Det er levende musikk, historiefortelling og julestuehygge og med jevne mellomrom kommer noen av museets nisser forbi, og noen av dem kan godt finne på å erte dere litt.

Alt dette og mye mer, kan dere oppleve i den vakre gamle kongebyen, Nyborg, som tilbyr en ganske spesiell historisk setting. Byen rommer faktisk mer enn 800 år med Danmarkshistorie, og huser f.eks. Nordens eldste kongeborg, Nyborg Slott, som er fra år 1170.

Juleeksperten, Daniel Røde, som står bak Danmarks største juleblogg, har plassert ’Jul i den gamle kongebyen Nyborg’ blant de fem mest nostalgiske julemarkedene i Norden. I 2017 hadde julemarkedet i Nyborg mer enn 25.000 besøkende.


Julemarked i Hamburg

Opplev ekte, tysk juleglede og stemning i historiske Hamburg. Denne fantastiske byen er et lettvint valg for en juleferie eller en helgetur med storbyopplevelser i jula.

Julemarked i Tyskland er stemning – stemning – og mer stemning, og på sjarmerende vis feirer Hamburg jul med sansen for detaljer og gode opplevelser for venneturer, par på kjærestetur, men også for hele familien. God mat og drikke, julemusikk, tente lys og hygge på beste vis, det er jul i Hamburg.

Hamburg er en fantastisk spennende og historisk by der elva Elben seg gjennom og setter sitt preg på byen, også i desember måned når julelysene tennes i sentrum. Byens største julemarked ligger på det store torget foran den historiske rådhusbygningen i den trivelige gamlebyen. Et lite jernbanetog tøffer mellom bodene der hattemakere, glassblåsere, bakere og leketøysprodusenter selger sine varer side om side med servering av glühwein og salg av ost, pølser og stekte mandler. Markedet ble stablet på beina for første gang i 2003, og siden har det bare blitt større og større.

Langs Mönckebergstrasse i nærheten ligger nok et koselig julemarked med mer enn 150 boder, og julestemningen fyller byens gater videre nesten helt opp til sentralbanestasjonen.

Speicherstadt og HafenCity ligger i den sørlige halvdelen av Hamburg sentrum der Elbens sideelver både deler og forbinder et urbant landskap via sjarmerende broer. Det er her det finnes enda et julemarked der tusenvis av festlige lyspærer og lys fra fakler gir gjenskinn i vannets overflate. I dette nabolaget ligger også byens nordiske julebasar ved navn God Jul – Nordische Weihnachten am Hafen. Den holdes åpent to helger i november hvert år, og er et must for nordmenn i Hamburg. Her finnes mange tradisjonelle delikatesser og spesialiteter samt dekorasjoner og kunst fra alle de nordiske landene.

Hamburg byr også på et julemarked av den erotiske sorten ved navn Santa Pauli. Her kjøres julen i gang på den 930 meter lange Reeperbahn, ellers kjent for sitt levende natteliv. Julemarkedet i Santa Pauli regnes for å være blant noen av verdens mest uvanlige julemarkeder, og av den grunn alene er verdt å se stikke innom. Vær oppmerksom på at barn ikke har adgang til dette julemarkedet.

Risskov Bilferie tilbyr et mangfoldig utvalg av hoteller i Hamburg by og omegn. Slik blir den perfekte kjør-selv-ferien til Hamburg glatt innenfor rekkevidde. Uansett om det er storbyferie og pulserende natteliv som trekker, eller kanskje et roligere nabolag i utkanten av byen med grei tilgang til sentrum, det hele finnes hos Risskov Bilferie.

Julemarked i Wien

Fra november og frem til jul blir Wien transformert til et magisk julelandskap, hvor duften av bakverk og varm gløgg skaper en herlig julestemning. Et av de mer kjente julemarkeder finner sted på City Hall Square, som hvert år blir gjort om til et skinnende eventyrland, hvor julegaver, tredekorasjoner, godteri og varme drikker venter på interesserte gjester.

Her kan dere finne karruseller samt tradisjonelt håndverk og gøyale juleverksteder for barn, mens trærne i den omkringliggende parken stråler av lys, noe som kan gjøre selv den største juleskeptiker glad.

Det er også mulig å besøke kultur- og julemarkedet foran Schönbrunn Palasset, som tilbyr romantikk med et keiserlig bakteppe. Det atmosfæriske markedet byr på tradisjonelt håndverk, julepynt og julekonserter samt et omfattende program for barna, hvor de kan oppleve interessante juleverksteder.

Julemarked i Roskilde

I en flott kulisse av historiske bygninger fra middelalderen, ligger det årlige julemarkedet i Roskilde. Her kan dere la dere forføre av duften av gran, gløgg og brente mandler, sang, musikk og nisser og mange hyggelige boder. Ikke minst den 800 år gamle domkirken og det gamle rådhuset er med på å danne rammen for de stemningsfulle begivenhetene, når det er ’Jul på Stændertorget’.

Julemarkedet i Roskilde er veldig sjarmerende og har en ganske spesiell atmosfære i de historiske rammene på Stændertorget i sentrum. Dette var en handelsplass allerede i vikingtiden og opp gjennom middelalderen, og det skaper en helt spesiell stemning å gå rundt her. Ta en hyggelig spasertur rundt mellom de ca. 20 bodene, som tilbyr alt mellom himmel og jord, som f.eks. keramikk, smykker, strikketøy, leketøy, treverk, julepynt, dekorasjoner og flott håndlaget kunst. Utover dette finner dere også flere steder å varme hendene på en kopp herlig varm gløgg eller kakao og nyte lune epleskiver og delikate spesialiteter. Rundt om i byen kjøres det sjarmerende juletog, som barna elsker, og det kommer også et par ekte reinsdyr for å besøke byen. Noe av det som gjør Roskildes julemarked så hyggelig og spesielt er at det faktisk ikke virker så stort. Man kommer litt borti hverandre, og det er smil på leppene og glimt i øynene til besøkende. Det er deilig dansk – rolig, hyggelig og uformelt.

Utover julemarkedet gjemmer Roskilde på en ufattelig mengde Danmarkshistorie og dere har gode muligheder til å kombinere miniferien deres med julemarkedbesøk med litt sightseeing i den vakre byen. Besøk f.eks. Roskilde Museum eller Vikingskipsmuseet, eller gå en tur inn i den 800 år gamle UNESCO-listede Roskilde Domkirke. Dere finner også massevis av mer tradisjonelle shoppingmuligheter, både i gågatene i sentrum og i det store kjøpesenteret RO’s Torv, som huser mer enn 80 butikker og restauranter.

Jul på Stændertorget er åpent de tre første helgene i desember, samt hele uken opp mot jul.

Julemarked i Odense


Julemarkedet i Odense er en sann tidsreise tilbake til H.C. Andersens tid, og ligger i den sjarmerende gamle bydelen nær H.C. Andersens Hus. Dra på miniferie eller helgeopphold i Odense og opplev julen som den var i begynnelsen av 1800-tallet, da den verdensberømte eventyrdikteren bodde og vokste opp i byen.

Det hersker en ganske spesiell følelse i luften, når juletiden nærmer seg i Odense. Rosengårdsentret blir iført sitt fineste julepynt, både inn- og utvendig, og byens hyggelige gågate utsmykkes med glitrende hjerter og dekorasjoner, som danner et loft av lys over Vestergade og Kongensgade.

Julen i Odense skytes i gang når det store juletreet på Flakhaven blir tent, som oftest med massevis av forventningsfulle tilskuere i alle aldre tilstede. Og herfra er det ikke lenge til byens store julemarked går av stabelen. I 2018 hadde Odense Danmarks største juletre.

Det sjarmerende H.C. Andersen Julemarked er åpent de to første helgene i desember, og forvandler den vakre gamle bydelen ved H.C. Andersens Hus til et stort julemarked, slik det så ut på begynnelsen av 1800-tallet. Temaet har blitt kjørt siden 2013, hvor det ble besluttet å “ferie Jul som i Gamle Dage på H.C. Andersens tid”. Alt sammen er naturligvis bygget opp rundt H.C. Andersens kjente eventyrsfigurer. Hvert år besøker mer enn 50.000 barn og voksne det hyggelige julemarkedet, som nesten føles som en tidsreise tilbake til H.C. Andersens barndom. Markedet rommer rundt 65 boder, hvor dere finner alt hva hjertet måtte begjære av julesaker, gaveidéer, håndverkskunst, klær, leker og mye mer. Nyt en deilig kopp gløgg å varme hendene på og spis et par av de luftige fynske epleskivene. Utover de mange hyggelige bodene er det også masser av underholdning, f.eks. i form av hestevogner, historiske karruseller, lirekassemenn, tivoli og julekor, som alt sammen er med på å underbygge den historiske følelsen og stemningen.

Bare noen få kilometer vest for Odense, finner dere det vakre naturområdet rundt Langesø Gods, hvor det også hvert år avholdes et sjarmerende julemarked. Mange fynboer har en tradisjon med å hvert år besøke Langesø-markedet med hele familien, enten for å finne det riktige juletreet, eller bare for å nyte stemningen med en kopp varm gløgg og en god porsjon epleskiver i hyggelige rammer.

Hvis dere har litt ekstra tid på bilferien deres i julen, kan dere besøke Fyns største julemarked som hvert år avholdes i de helt fantastiske rammene på Egeskov Slott. Utover dette kan dere også oppleve den storslåtte og ganske spesielle juleutstillingen, LUMINIS. Her blir hagenes høye hekker og trær opplyst og dekorert med grafiske kunstverk og et stort lyd- og lysshow blir kastet opp på slottets vegg i en stor og eksplosiv forestilling.

Så gå på oppdagelsesferd i Risskov Bilferies mange gode tilbud i Odense og omegn, og finn det helt riktige hotelloppholdet for en miniferie, juleferie eller et hyggeligt helgeopphold i julen.

Julemarked på Gram Slott


Et helgeopphold i Gram kan være en god idé. Om vinteren arrangeres det nemlig julemarked på Gram Slott i utvalgte helger. Gå en tur mellom de mange bodene med julestemning og gjør et godt kjøp. Ta en tur innom kaféen og varm dere på en kopp kaffe med julegodter. Finn en kjør-selv ferie hos Risskov Bilferie og dra på julemarked på Gram Slott.

Julemarked i Lübeck

Dra på en biltur til Lübeck i julen og opplev den historiske hansabyen på sitt vakreste. En flott opplevelse venter når den første snøen allerede har falt og byens varme lys sprer julestemning i de vakre smale gatene i denne nordtyske eventyrbyen.

Fra og med november måned fylles gatene med tusenvis av besøkende fra hele Europa hvert år. Den middelalderske byen, med sine mange historiske bygninger er et sted på UNESCOs verdensarvliste, og danner et perfekt bakteppet for et ekte tysk julemarked av høyeste klasse.

Julemarkedet i Lübeck byr på gamle tradisjoner i vakker innpakning. Her venter utallige boder, underholdning og aktiviteter, glühwein-hytter, kakemenn, marsipan-smaking og mye mer. Det er nærmest en selvfølge å prøve byens berømte marsipan når turen går til Lübeck. Stikk da gjerne innom sjarmerende Café Niederegger, en sidegate til gågata.

Offisielt er det syv julemarkeder i Lübeck, og hver og en har sin egen unike sjarm. Det største er nok det historiske julemarkedet nær rådhuset og Marienkirche midt i gamlebyen. Her ble de første julemarkedene arrangert for rundt 350 år siden. Overfloden var den gang ikke som i dag, og julemarkedet handlet først og fremst om å hamstre til den strenge vinteren.

Byens allsidige nettverk av julemarkeder strekker seg fra sentrum til elven Trave i flere retninger. Dra på en hyggelig rusletur i de maritime omgivelsene og besøk et av de forskjellige kunst- og håndverksmarkedene, f.eks. det vakre håndverksmarkedet ved St. Petri kirke. Stikk ellers innom familiemarkedet ved elva eller gå til den belyste skøytebanen rett utenfor Holstentor. Besøk også det spennende kunst- og håndverksmarkedet ved Heiligen Geist Hospital, der mange forskjellige kunstnere fra nær og fjern viser frem noen av de fantastiske verkene sine. Kjøp keramikk, treprodukter eller tekstiler med hjem til jul.

Risskov Bilferie tilbyr et stort og variert utvalg av opphold og hotell i – og nær – den fortryllende hansabyen, Lübeck. Bestill en juleferie, miniferie eller helgetur og nyt den fantastiske julestemningen i en av Tysklands aller vakreste byer.

Julemarked i Bremen

Følg den historiske gaten Böttcherstrasse som fører ned til Schlachte-Zauber ved bredden av elven Weser til det historiske markedet. Her blandes duften av nybakt brød med røkt fisk og skaper en maritim juleatmosfæren.

Alle musikkinteresserte bør være informerte om at Bremens julemarked overlapper med mange av sesongens advents- og orgelkonserter. Disse konsertene starter i slutten av november og holdes i byens stemningsfulle kirker.

Julemarked i Liseberg


Liseberg julemarked i Göteborg er Skandinavias største av sitt slag. Hvert år omdannes fornøyelsesparken i sentrum av Göteborg til et ekte juleeventyr. Millioner av funklende lys, juletrær og fornøyelser tiltrekker folk fra hele Norden. Den magiske og autentiske stemningen kan best sammenlignes med Tivoli i København, og på samme måte er Liseberg julemarked delt opp i forskjellige seksjoner under temaene, vinterland, jul med kaninene, julenissens verksted, Lapland, tradisjonelt julemarked og middelalderlandsbyen.

Inne i parken rigges 70 oppsatte boder og tilbyr salg av kunsthåndverk og lokale delikatesser som sild, reinsdyrkjøtt fra Lapland og varm gløgg.

Julemarked i Celle

I Celle kan dere spise dere mette på søt saker samt tyske delikatesser. Her spilles juleevangeliet og julenisser er synlige i gatene. Det er fine opplevelser både for store og små. 

Celles julemarked er med sine gamle karuseller og salg av godterier og sjokolader er en sikker vinner blant familiens yngste medlemmer. I markedets boder serveres det også flere tyske delikatesser og det er salg håndverk som keramikk og smykker. 

Celle er en sjarmerende gammel by og nok i seg selv, men kan også kombineres med en helgetur til Hannover. Med lokalt tog tar det kun 20 minutter å reise mellom de to byene. 

Julemarked i Hildesheim

Gamlebyen i Hildesheim har stolte tradisjoner for julemarkeder. Mellom gamle bindingsverkshus og kirker, oppført på UNESCOs verdensarvliste, er det rikelig med julestemning i Hildesheim.

Julemarkedet byr på fornøyelser, juleshopping og herlige tyske delikatesser.

Fra den siste uken i november frem til julaften arrangeres det julemarked i Hildesheim. Omgivelsene i byens gamle bydel går mer enn 1000 år tilbake i tid, og det er nettopp her det flotte julemarkedet går av stabelen hvert år. Her dekoreres det med julepynt og lys. I hele desember arrangeres det konserter og arrangementer for store og små julehjerter.

Foran Knochenhaueramtshaus, et av verdens vakreste bindingsverkshus, bugner det av boder som byr på kunsthåndverk, julegodter og gløgg. Foruten et julemarked har Hildesheim også St. Michaelis kirke og Mariendom-katedralen, begge med en plass på UNESCOs verdensarvliste.

Med sin beliggenhet sør for Hannover ligger Hildesheim sentralt plassert i Tyskland, og kan derfor også oppleves i kombinasjon med andre opphold i Tyskland, f.eks. Harzen eller Hannover. 

Julemarked i Dresden

Lukten av gløgg og pepperkaker sprer seg i historiske Dresden når byens berømte julemarked åpner sine boder i november og desember. Lokalt går julemarkedet i Dresden under navnet Strizelmarkt, en avledning av såkalte Dresdner Christstollen, berømte julekaken med tørket frukt. Dette julemarkedet er et av de eldste i Tyskland og daterer helt tilbake til år 1434.

Her selges tradisjonelt håndverk fra julepyramider til klassiske Erzebirge-lysestaker fra fjellene, og se også glassblåsere og bakere i aksjon på markedet. Hver år avdukes også kan du en mer enn 14 meter høy juledekorasjon, den største pyramiden med trapper, enda en klassisk juletradisjon fra Erzebirge.

Julemarked i Kiel

De årlige julemarkedene i Kiel henter inspirasjon fra byens umiddelbare omgivelser og rike kysthistorie. I hele desember skinner lysene fra byens gater og torg og boder yrer av liv og musikalske innslag.

På det store rådhusplassen står 500 juletrær og preger omgivelsene til de mange fargerike bodene. Her bys det på lokale delikatesser og glühwein og mye mer. Et godt tips er årets eksklusive glühwein fra Anselmann, en vingård i regionen Pfalz, basert på en utsøkt og druesort og et eksklusivt tilbud fra markedet på rådhusplassen.

På Holstensplatz er det en intim atmosfære som gjelder, og salg av ullklær, ravsmykker samt smakfulle lokale delikatesser. Dette julemarkedet har vært en klassiker siden 1973 og presenterte i 2018 en helt ny design med nye tribuner og et nytt og kreativt belysningskonsept.

Altenmarkt er gamlebyens julemarked ved St. Nikolai kirke, her bærer julestemningen preg av de omkringliggende fjellstrøkene og det er skikkelig fart i omgivelsene og rause matboder.

Så er det også et helt spesielt vakkert julemarked på Asmus-Bremer-Platz mellom rådhusplassen og Holstenplatz. Her prydes torget av en 12,5 meter høy julepyramide, inspirert av Ertsfjellene, skjønne engler og de tre hellige konger med jesusbarnet.

Fra midten av november arrangeres også den årlige isfestivalen i Kiel. Da er det skøyting på skøytebanen som gjelder. 

Julemarked i Aalborg


Dra på storbyferie til Aalborg i desember, og nyt et billig hotellopphold i nær byens koselige julemarked. Risskov Bilferie har et stort utvalg av hoteller i Aalborg by og omegn. Kombiner gjerne en miniferie eller en helgetur med julehandel, markedet, stemning i havna, kunst og kulturopplevelser i en av Danmarks flotteste byer.

Det skjer på julemarkedet

Aalborg er én av Danmarks fire store byer og huser et svært sjarmerende og stemningsfullt julemarked med mer enn 200 000 besøkende hvert eneste år. Markedet ligger vakkert til i teaterdistriket ved Gammeltorv, nord for byens sentrum. Med det store glitrende pariserhjulet og vakre Budolfi kirke i bakgrunnen, er det satt opp mer enn 30 forskjellige boder som byr på hjemmelagede julepynt, kunst- og håndverk, leker og klær og mye mer. Du kjenner også duften av stekte mandler, gløgg og epleskiver - akkurat som det skal være på et ekte dansk julemarked.

I mange av byene i nærheten går det årlige julemarkedet også av stabelen på denne tiden av året. Dra på en billig bilferie og kjør rundt til noen av Nord-Jyllands beste og mest trivelige julemarkeder. Stikk innom Skulpturparken i Blokhus, for eksempel. Den forvandles til et magisk juleland i desember med sine utstillinger, boder og julepyntede sandskulpturer.

I Aalborg er det en årlig tradisjon at julenissen ringer julen inn. Noe litt utenom den vanlige forestillingen om at julenissen farer over himmelen i sin slede trukket av åtte reinsdyr, er at han kommer seilende i et skip. Det gjør han i Aalborg, det er en havneby, tross alt. Deretter holder byens borgermester en velkomsttale for julenissen, før de to sammen kjører i kanefart gjennom byens gater og stiger av ved julemarkedet på Gammeltorv. Kort vei fra julemarkedet ligger ellers byens nye skøytebane. Her kan hele familien leie skøyter og hygge seg.

Opplev også juleforestillingen på Ulve-lys Lysfabrik som går hele året. Uansett årstid anbefales det også rusle ned til den flotte havnen i Aalborg, men når desember er her er det julestemningen som råder. Spaser videre ned til Limfjordsbroen og nyt utsikten i friskt vær mot Utzon Center og Musikkens hus.

Julemarked på Gammeltorv er åpent hver dag frem til lille julaften.

Julemarked i Berlin

Dra på storbyferie til Berlin og nyt et opphold i denne tilbakelente, men levende kulturbyen med sightseeing, shopping og herlig julestemning. Når jula nærmer seg i Berlin, dukker det opp utallige julemarkeder over hele byen og den vakre hovedstaden fortrylles til et ekte julens paradis for lokalbefolkningen og besøkende i alle aldre.

Julemarkedet foran Berliner Rathaus – rådhuset i rød murstein – er et syn i seg selv med det enorme, 50 meter høye pariserhjulet, vakkert dekorert med fargede lys. Her spaserer dere rundt i Berlins historiske bymiljø, slik det så ut for 100 år siden. Det er særlig vektlegging på gamle tradisjoner og kunst- og håndverk. I tillegg til utallige boder og matservering i telt, er det mye god underholdning på dette julemarkedet. Her er spennende forlystelser samt en flott 600 meter stor skøytebane med belysning. Og julenissen passerer i sleden sin hele tre ganger om dagen, han poserer villig for alle fotografer og deler ut gode klemmer.

Like ved rådhuset på Alexanderplatz finnes enda et julemarked. Her ligger Europas største julepyramide som besøkende kan spasere rundt i. Den er dekorert med mer enn 5000 lys og har en vakker utsikt fra toppen. Dette markedet er et av byens mest besøkte, og tilbyr mye spennende underholdning og sjarmerende boder med servering av tyske pepperkaker og bratwurst og mye, mye mer.

Et annet av byens mest populære julemarkeder er Gendarmenmarkt midt i byen mellom Deutscher Dom og den franske katedralen. Her selges det spennende håndverk side om side ved der dyktige håndverkerne sitter og arbeider. Selvfølgelig er det også salg av deilig julemat og vanlige boder med krims-krams i alle varianter.

Foran det vakre Charlottenburg slott er det satt opp mer enn 250 boder, som danner en fin ramme sammen med distriktets vinmarked, med salg av julepynt, julemat og servering av gløgg i telt og nostalgiske fornøyelser for de minste. I desember er Charlottenburg slott dekorert og opplyst med julelys i festlige farger, og gatene yrer av julehandel og stemning med et stort pariserhjul, karuseller og berg-og-dalbaner der barna kan kose seg mens de voksne samles rundt bodene.

Berlins største julemarked ligger i Altstadt Spandau, en bydel rett utenfor sentrum. Rundt St. Nikolai kirke har håndverkere satt opp sine boder ved det store juletreet, mens luften fylles av velkjente juledufter og julemusikk.

Disse julemarkedene er bare et lite utvalg av spennende og morsomme julemarkeder i Berlin by og omegn. Det er også verdt å nevne vinterlandet på Potsdamer Platz og julemarkedene på Slotspladsen i Köpenick og ved Opernpalais i Berlin Mitte.

Få julestemningen med Risskov Bilferie allerede ved innsjekking på av de mange hotellene i Berlin by og omegn. Bli i nærheten av alle de fantastiske juleopplevelsene i denne historiske og flotte hovedstaden.

Julemarked i København

Det er aldri noe tvil om hvilken årstid det er i København. Om våren er det forventninger i luften og byens folk sprer seg sakte rundt i byens hager og parker. Med sommeren kommer gatemusikanter, store isvafler, badeliv på Amager og feststemning i Nyhavn. Når det er høst i København lukter det av våt asfalt og byens grønne lunger har fått vakre røde, brune og oransje fargetoner. Vinteren er også noe helt for seg selv i kongenes by, og når julen nærmer seg forvandles København til et magisk urbant landskap med glitrende lys, storslåtte dekorasjoner, kranser og hjerter. I Tivoli settes bryteren til de lange lysene på, landemerket D'Angleterre-bygningen kles i finstasen og Kronprinsensgade er dekorert med et vakkert takteppe av lette kjeder. I luften sviver den umiskjennelige duften av julens søte saker og lyden av korsang og festlige musikalske innslag. Alt dette kan oppleves med en fantastisk juleferie på et av våre mange hoteller i København.


Jul i København kjøres offisielt i gang den første søndag i advent når julenissen har sin prosesjon gjennom byen og tenner lysene til det store juletreet på Rådhusplassen.

Et av byens mest populære julemarked er selvfølgelig Tivolis klassiske julemarked. I tillegg til de fantastiske lyslandskapene i hagen, bugner det fra mer enn 50 forskjellige boder som byr på alt mellom himmel og jord. Det skal imidlertid nevnes at det koster 200 danske kroner å besøke Tivolis utstilling og marked.

Det store og tradisjonelle julemarkedet på Højbro Plads – også kjent som Tysklands julemarked – har imidlertid gratis inngang og mer enn 280 000 julelys danner en festlig ramme for de mange bodene.

Også i Nyhavn er det selvfølgelig jul på programmet i den fantastiske havnen. Her råder full julestemning med lys, åpne peiser, gløgg og epleskiver og alt annet som hører med. De heldige ser også Carlsbergs gammeldagse hestevogn rulle forbi.

Hvis det er fred og ro, heller enn høylytt glede og folketrengsel som frister, er det greit å vite at København også byr på en tur opp i Rundtårnet. Her venter en helt fantastisk utsikt over den glitrende byen, og her senker julefreden seg midt i den travle hovedstaden.

Et annet av byens koselige opplevelser i desember er H.C. Andersen julemarked på Strøget i København. Her hilser julenissen, ville vikinger og til og med H.C. Andersen på fremmøtte fra fjern og nær. Varm hendene på en kopp nydelig varm gløgg og spis tradisjonelle tyske pølser fra grillen.

Risskov Bilferie har et stort utvalg av hoteller og opphold i København, slik at du kan kombinere en storbyferie med hovedstadens mange julemarked og severdigheter. Nyt en miniferie eller en helgetur med mange fantastiske juleopplevelser, i nærheten av hovedstadens flotte julemarkeder.

Julemarked i Göttingen


Dette er en opplevelse av julelys og julestemning i en eventyrlig middelalderby. Julemarkedet i Göttingen ligger på den gamle markedsplassen ved byens rådhus. Mellom byens vartegn Gänseliesel-fontenen og St. Johannis kirke bugner det fra sjarmerende boder som selger smakfulle julegodterier og klassiske oster og fine kunsthåndverk som keramikk, bruksgjenstander laget av tre og smykker. Det er vanlig å se dyktige håndverkere i full sving mens de lager nye ting side om side med utsalg fra sine boder.

Julemarkedet i Göttingen inviterer til kos og fornøyelser for både store og små med karusell, pariserhjul og arrangementer i hele desember.

Göttingen ligger sentralt i Tyskland og kan oppleves i forbindelse med våre mange opphold i det sentrale Tyskland samt sørlige Harzen.

Julemarked i Goslar

I Goslar by venter et magisk julemarked og en helt spesiell juleopplevelse. Den gamle bydelen trylles hvert år til en skog av juletrær, der står de og lener seg mot de vakre husene fra middelalderen. Juleskogen er en sikker hit blant både store og små, og med sine 40 opplyste grantrær dufter det av jul i gatene i hele desember. Livlig musikk bringer også julestemningen frem hos de aller fleste i Goslar.

Julemarkedet på den historiske markedsplassen bugner av mer enn 70 forskjellige boder. Her selges alt som tenkes kan av tradisjonelle tyske spesialiteter, som for eksempel glühwein og wienerbrød og håndlagde produkter fra regionen.

Hver dag bringer også med seg musikalske innslag, konserter eller underholdning på den store markedsplassen. Spaser ellers rundt på markedet og videre rundt i gamlebyen, et sted på UNESCOs verdensarvliste, og nyt de flotte omgivelsene. Her ligger byens vakre bindingsverkshus side om side med rådhuset og danner en helt egen stemning på det hyggelige julemarkedet.

Et annet tips er å besøke lysfesten i byens underjordiske ganger, her venter nemlig dette helt spesielle julemarkedet under jorden.


Julemarked i Stuttgart

Funklende juleboder med vakkert dekorerte tak, glimtende lys og et stemningsfullt program av arrangementer. Julemarkedet i Stuttgart er et opplagt sted å besøke på en miniferie eller et weekendopphold i julen.

Nyt den 25 dager lange juleatmosfæren i Baden-Württembergs vakre delstatshovedstad, Stuttgart. Plassert i hjertet av byens sentrum strekker den overdådige og tradisjonsrike rekken av boder seg fra plassen foran ’Neues Schloss’ med ’Königsbau’-passasjen på den ene siden og byens store torg, ’Karlsplatz’ og ’Schillerplatz’ på den andre siden - og hele veien forbi ’Alten Schloss’ og ’Stiftsstrasse’ til den store ’Marktplatz’ foran byens flotte rådhus.

Julemarkedet i Stuttgart er ikke bare et av de vakreste julemarkedene i Europa, det er også et av de eldste. Markedet nevnes for første gang i offisielle kilder i 1692, men det antas at det har røtter enda lengre tilbake i tid. Og bodene har fremdeles den dag i dag et stort utvalg av tradisjonelle loppemarkedsvarer, men variasjonen i sortimentet i de godt og vel 300 bodene, har med tiden nådd et noe annet nivå, enn man sannsynligvis kunne oppleve for bare 100 år siden. Dere finner bl.a. et stort utvalg av treleketøy, dekorasjoner, kunsthåndverk, smykker, søtsaker og kulinariske delikatesser fra hele verden.

Mer enn 3,5 millioner mennesker besøker hvert år den vakre delstatshovedstaden i jakten på den helt spesielle julestemningen som byen tilbyr.

Julemarkedet ledsages av et omfattende program av forskjellige arrangementer, som er spredt utover hele byen. Det er daglige live konserter, et stort eventyrland til barna med nostalgiske karruseller, en ekte dampmaskin fra gamle dager og massevis av aktiviteter som innbyr til deltakelse, slik som barnebakeri, stearinlysverksted og antikvitetsmarkedet på Karlsplatz-torget, som alt sammen er med på å gjøre Stuttgarts julemarked til noe helt spesielt.

Stuttgarter Weinachtsmarkt er åpent fra og med den 28. november til og med den 23. desember 2018.


Julemarked på Geilo

Dra på kjør-selv-ferie til Geilo i julen og bruk også noen av årets fine desemberdager i noen av Norges flotteste skibakker. Ta med hele familien til denne herlige vinterdestinasjonen og nyt et billig hotellopphold i nærheten av Geilos hyggelige sentrum, der julemarkedet har vært en stolt årlig tradisjon siden 2012.

I løpet av desember preges byens sentrum av koselige boder som tilbyr alt fra kreativt håndverk til forskjellige delikatesser. Julemarkedet byr selvklart også på forskjellige slags underholdning, og lokale kafeer disker opp med skikkelige julespesialiteter innendørs.

Om vinteren tilbyr Geilo mer enn 50 forskjellige aktiviteter, uansett om det er skøyting, akebakker, langrenn eller alpint som gjelder. Geilo byr også på friluftsliv, shopping og velvære, og er et spennende valg for årets tur i desember, enten det er snakk om en helgetur eller flere dager.

Julemarked i Praha


Prahas mange julemarkeder hører til de mer magiske og imponerende av sitt slag. I november og desember lyser byen opp og bringer lokalbefolkningen og turistene sammen i et sant vintereventyr. De største og mest berømte markedene finner sted på Old Town Square og Wenceslas Square i sentrum av byen. På julemarkedet på Old Town Square er det satt opp en stall, hvor barn kan oppleve sauer, geiter og esler. Her er det også en stor scene, som forteller om Mary, Joseph, Jesusbarnet og de tre kongene i en stall i Bethlehem, mens dere rundt om i bodene også kan få servert alt fra lekre pølser, ungarsk flatbrød og lokale pannekajer med en god tsjekkisk pils, honningvin eller gløgg i hånden.

Det mest imponerende synet er det store juletreet på Old Town Square, som tenner hver kveld kl. 16.30 ledsaget av klassisk musikk i bakgrunnen.

I juletiden er Praha også fylt med skoleelever og folkegrupper som opptrer med julesanger på en scene på Old Town Square kledd i tradisjonelle kostymer, som skaper en helt fantastisk atmosfære!

Bonusinfo: Julemarkedet på Prahas Slott starter allerede den 24. november, en uke før de mest berømte og største markedene.


Julemarked i Konstanz


Opplev det sjarmerende julemarkedet i den sørtyske grensebyen Konstanz. Med sin beliggenhet i historiske omgivelser i havnen i gamlebyen, er det lagt opp til et julemarked med en maritim stemning. Gjenskinn fra rundt 100 000 lys danser over sjøens blanke overflate og speiler seg i den klare kveldshimmelen, duften av jul henger i luften og lystig musikk og glad latter høres i gatene.

Julemarkedet i Konstanz har eksistert i mange år, men det har spesielt vokst seg stort etter en omfattende utvidelse på 1990-tallet. De godt 170 bodene snor seg rundt hele veien langs havnen, det er julenisser og karuseller og juleskipet Weißen Bodensee ligger til kai og tar imot besøkende.

De hyggelige trebodene tilbyr et stort og variert utvalg av kunsthåndverk, pynt, leketøy, klær og bruksgjenstander og naturligvis massevis av herlige julegodter som glühwein, pølser, brente mandler, marsipan og bakverk i alle julens utgaver. Den romantiske belysningen sikrer den perfekte julestemningen og fører dere ned langs havnen og ut mot det juleskipet. I havnen ligger også mindre båter som kjører gjester ut til øya Mainau i vinterlandskap. Markedet holder åpent fra den 29 november til den 22 desember og det antas å ta imot 450 000 gjester årlig.

Konstanz er en flott shoppingby hele året, og skulle dere ha lyst på en litt mer tradisjonell shoppetur, er det ikke langt fra havnen til byens store shoppinggater, hvor det er massevis av butikker, kaféer og restauranter å velge mellom. 

Julemarked i Stralsund


Med kun en halvannen times kjøretur fra Rostock, er julemarkedet i Stralsund en favoritt blant Sjællands juleelskere, som kan ta ferjen til Tyskland.

Byen byr på gotisk arkitektur som har blitt tatt opp på UNESCOs verdensarvliste, som ser enda vakrere ut i desembers julelys.

Stralsund er et av Tysklands aller flotteste julemarkeder. Den gamle bydelen som er på UNESCOs verdensarvliste, pyntes med juletrær, lys og dekorasjoner, og skaper en helt unik atmosfære sammen med byens gotiske byggestil.

Julemarkedet er også berømt for sine boder med det fineste innen kunsthåndverk, hvor dere kan gjøre et unikt julegavekjøp, og sin skøytebane. Følg dessuten duften fra julegodteribodene, hvor dere kan spise dere mette på ekte tysk marsipan, ristede mandler og kastanjer samt lokale delikatesser.

Med kun 90 km fra Rostock er julemarkedet veldig praktisk hvis dere kommer kjørende fra Sjælland og Lolland-Falster.


Julemarked i Köln

Hvert eneste år forvandles Kölns vakre sentrum til et magisk julelandskap fylt med festlige aktiviteter. Når julemarkedene i Köln åpner den siste mandagen før advent, er det i selskap med millioner av besøkende – både lokale og gjester fra hele verden. Julemusikk, kunsthåndverk, leketøy, juledekorasjoner og duften av de mange julebakstene skaper en praktfull atmosfære i byen. Köln har flere julemarkeder å by på, og det er helt sikkert noe for enhver smak og aldersgruppe.

Foran byens domkirke samler det seg mer enn 150 sjarmerende treboder. Dette markedet ligger veldig sentralt til mellom det romersk-tyske museet og Kölns konserthus. Herfra har dere kun en kort gåtur til byens attraktive shoppingdistrikt med god anledning for å supplere juleshoppingen med massevis av velkjente butikker og merker.

På Neumarkt settes det opp et fortryllende julemarked der hvitkledde engler i menneskeskikkelser går rundt og sprer glitter og julestemning blant de besøkende.

Byens vakre havn med sitt idylliske utsyn utover Rhinen har et sjarmerende julemarked med maritim stemning som virkelig bringer liv og glede blant gjestene.

Ett av byens mest populære julemarked er Heinzel-Weihnachtsmarkt in der Altstadt ved rådhuset. Spesielt de yngste elsker dette julemarkedet, og det er nostalgiske karuseller, dukketeateret og julenissen som kanskje trekker mest.

Kikk også innom det hyggelige julemarkedet i Stadtgarten og julemarkedet på torget med det passende navnet Rudolfplatz. Her er det fine boder og en herlig atmosfære.

Risskov Bilferie har et godt utvalg av hyggelige hoteller i Köln by og omegn. Dra på billig kjør-selv-ferie til den vakre storbyen og opplev alle de magiske julemarkedene og den skjønne julestemningen med et billig hotellopphold i nærheten. 

Julemarked i Oslo


Ta ferjen til Oslo ved juletider. Da er byen pyntet med julelys og butikkene bugner med gaveideér. Den første helgen i advent tennes julelysene i Oslos gater og grantrær, og desember er preget av julekonserter og julemarkeder. Hvis dere ikke ønsker å gjøre alle juleinnkjøpene deres i butikkene, så kan dere besøke noen av de hyggelige julemarkedene i Oslo, hvor dere kan kjøpe gaver og godter, og smake på tradisjonell norsk mat og drikke.

Et av byens større julemarkeder ligger på Youngsstorget og dere kan også dra til Sandvika, hvor det hvert år er pyntet til jul på det tradisjonelle julemarked. En annerledes juleopplevelse kan dere bl.a. få på Designernes Julemarked på Grünerløkka og utenfor jazzklubben Blå.

Ved Karl Johans Gate i Spikersuppa kan dere besøke julemarkedet Jul i Vinterland. Fra bodene selges det juledelikatesser og hele familien kan hygge seg sammen og komme i den rette julestemningen.

Jul i Vinterland ligger rett ved siden av Spikersuppa skøytebane, hvor både store og små kan komme på glatt is. Ta med skøyter i reisevesken og tilbring en romantisk kveld på Spikersuppa Skøytebane midt i Oslo. Skøytebanen er åpen hver dag i vinterperioden fra slutten av november til starten av mars og er ganske gratis å benytte. Hvis dere ikke har skøyter, kan dere leie dem i paviljongen ved siden av banen. 


Julemarked i Neumünster


Kun 100 km fra den dansk-tyske grensen kan dere oppleve Neumünsters julemarked. Her kan dere få god julestemning, kjøpe julegaver og spise dere mette på julegodter. I byens gater og smug, under den mørke desemberhimmelen, finner dere skjønne opplevelser for både store og små julehjerter.

I Neumünster finner dere fra slutten av november til lille juleaften et av Slesvig-Holstens hyggeligste julemarkeder. Med strålende julelys, en skøytebane og lekre boder med julegodter er Neumünster en flott desemberdestinasjon. Dere finner også tradisjonelle håndverk innen blant annet keramikk og treskjærerarbeid samt forskjellige julearrangementer i helgene for både store og små juleelskere.

Med sine litt over 100 km fra Kruså-grensen er Neumünsters julestemning innen rimelig kjøreavstand. Byen byr også på flotte restauranter, gode shoppingmuligheter og mange gamle bygninger, som tar seg ekstra godt ut i det pyntede julelyset.

Julemarked i Leipzig

Leipzigs har lange tradisjoner for julemarked helt tilbake til middelalderen i det 15. århundre. Gjennom historien har byens unike kulturelle og kulinariske tilbud vært med på å gi byen og dens julemarkeder et nesten legendarisk rykte. Med sine godt og vel 300 boder er det et av de største julemarkedene i Tyskland. Ved det tradisjonelle juletreet midt i byen er det rom for den praktfulle atmosfæren på Leipzigs julemarked med massevis av dekorasjoner, lys og julekos i gatene.

På Augustusplatz er det mange spennende muligheter og aktiviteter for barn, familier, unge og gamle med eventyrskog, håndverkskunst, julenissebesøk og herlige dufter fra alle kanter. Det venter også en alle tiders mulighet til å nyte en helt formidabel utsikt utover byen med en tur i det store pariserhjulet.

Bak det gamle rådhuset og foran den herskapelige bygningen Alter Handelsbörse ligger et hyggelig håndverksmarked med salg av kunsthåndverk. Kjøp med hjem alt fra keramikk til glassblåserkunst og lys. Nyt det hele mens julens dufter siver fra diverse boder, det lukter brente mandler, glühwein og mye annet.

Ved byens historiske Nikolai kirke er det lagt opp til hygge og sosialt samvær ved den vakre julepyramiden. Her serveres varm punsj og nystekte vafler og området innbyr til hyggelige slentreturer i lun juleatmosfære.

Ikke langt fra markedet ligger Leipzigs lange shoppinggate, Petersstraße, som er en helt opplagt mulighet til å gå på julegaveshopping og finne noen av de tingene som bodene ikke tilbyr.

Leipzig er en vakker by med massevis å by på, og uansett årstid er byen spekket med severdigheter som absolutt er verdt et besøk. Med et billig hotellopphold i byen rundt juletider, har dere alle tiders mulighet til å nyte en ferie hvor dere kombinerer julemarkedet med shopping og sightseeing.

Julemarked i Norrköping


Velkommen til jul i Värmekyrkan og Norrköping, hvor hele familien kan nyte den magiske julestemningen og feire julens første advent. Dra på en kort helgeopphold eller en miniferie i egen bil og legg turen innom Norrköping for et julebesøk.

Ta turen inn til det tradisjonelle julemarkedet som avholdes den første dagen i advent. Barn kan også sende ønskelisten sin til julenissen, som går rundt ved grantrærne. Det spilles julemusikk, og det er et pulserende liv rundt småbodene, hvor det blant annet selges kunsthåndverk. Det er også et kunsthåndverksted, og julegodter. Benytt også muligheten til å besøke Norrköping, som er en flott by som byr på gode restauranter, hyggelige kaféer og gode shopping- og sightseeingmuligheter. 

Benytt muligheten til å kombinere en shoppingtur og starten på julen med et besøk på julemarkedet i Norrköping. Dere kan bestille billige hotellpakker i og rundt Norrköping hos Risskov Bilferie og få startet julen i Norrköping i Sverige.

Julemarked i Lüneburg


Kom i skikkelig julestemningen i Lüneburg. Hele året ligner byen på en scene fra brødrene Grimms eventyr, men i desember måned er byen kanskje på sitt aller vakreste med sine mange lys og eventyrlig stemning.

Med opplevelser for både store og små er Lüneburgs julemarked en sikker familiefavoritt og en perfekt dagstur fra Hamburg.

Lüneburg er berømt for sine gamle bygninger og kirker og på inget annet tidspunkt i året tar byen seg flottere ut enn i desember når det berømte julemarkedet går av stabelen. Juleprogrammet rommer massevis av underholdning og aktiviteter tilpasset både voksne og barn.

Blant duften av varmt bakverk og velsmakende gløgg kan dere gjøre årets siste julegaveinnkjøp. Senere om kvelden tilbys lokale delikatesser og en kald weissbier på ekte tysk vis.

Lüneburg, og området rundt, kan oppleves som en egen destinasjon, men julemarkedet kan også oppleves i forbindelse med en tur til Hamburg, som kun ligger 50 km unna. Med tog tar det kun en halvtime å komme seg til Lüneburg..

Julemarked i Budapest

Byens mest berømte av julemarked pulserer midt i hjertet av Budapest på Vörösmarty-plassen. Her går tradisjonelt håndverk hånd i hånd med servering av et rikt utvalg av ungarske juleretter og varm gløgg.

Når det er tid for å slå seg ned er det fint å finne en plass ved en av de mange benkene og bordene som står rundt om på plassen. Her serveres kürtőskalács, den tradisjonelle skorsteinskaken med kanel, og lokale honningkaker akkompagnert av underholdning i form av korsang, eventyr, høytlesning eller juleforestillinger for barn. Julemarked i Hannover

Kom i julestemning på tur til Hannover – middelalderbyen med det årlige julemarkedet sprer spenning og glede og skaper en herlig atmosfære i gatene. Dra på miniferie eller weekendopphold i julen og opplev det tradisjonsrike julemarkedet i Hannover.

Til Hannover, delstatshovedstaden til Niedersachsen, strømmer det besøkende til rundt juletider hvert år for å oppleve byens hyggelige julemarkeder.

Det mest klassiske og tradisjonsrike julemarkedet ligger i gamlebyen nær rådhuset og den gamle kirken. Her er juledekorasjonene hentet inn fra Erzgebirge og Thüringerwald, og de knappe 130 bodene ligger plassert foran de opplyste historiske bygningene og prydes av hyggelig julebelysning. Bodene huser alt fra leketøy og bruksgjenstander av tre og naturligvis massevis av herlig julemat- og drikke. Mens glassblåsere, keramikere og andre håndverkere villig slår av en prat om det de lager og selger.

På Ballhofplatz ligger byens finske julemarked og tilbyr salg av spesielle delikatesser som røykelaks og den finsk julegløggen samt flere andre nordiske delikatesser.

Langs elva Leine rusler livet forbi i den historiske landsbyen fra middelalderen, like ved byens historiske museum. Her er det levende lys, bål og fakler og forførende juledufter fyller luften. I den historiske landsbyen viser håndverkere frem sine kunster, det er smeder, børstemakere og andre. Smak den originale Thüringer-pølsen grillet på trekull og se sjonglører og mye annet pulserende liv i de hyggelige omgivelsene ved elva.

Like ved middelaldermarkedet langs Leinen ligger området Holzmarkt med sine 50 velduftende grantrær i førjulstiden. Midt i denne skogen står Oskar-Winter-Brunnen, en ønskebrønn, omkranset av forskjellige boder som byr på julegodter og gløgg.

Julemarked i Malmø

Julemarkedet i Malmø skaper en unik julestemning i hele byen, som blir forsterket av byens flotte utsmykking, isskulpturer og skøytebaner når julen nærmer seg.

Opplev den tradisjonelle svenske julestemningen og smak julespesialitetene i en av byens mange boder.

På Malmøslott, Katrinetorp eller ved Södertull er det mulig å oppleve ekte tradisjonelle svenske julemarkeder. På alle disse markedene er det mulig å kjøpe kunsthåndverk, hjemmelagde julespesialiteter og julegodter.

I Malmøs idylliske bydel ligger et av byens større julemarkeder på Gustav Adolfs Torg, hvor det er mulig å finne Malmøs beste og mest bæredyktige julevarer, uansett om du søker økologisk, fair trade, gjenbruk eller lokalt produserte varer. Dette markedet har alt dere kan ønske dere.

For å finne et av de mer tradisjonelle julemarkedene, er Katrinetorp vel verdt et besøk. Her er det mulig å kjøpe lekker julemad, kunsthåndverk eller antikviteter i en av de mange bodene og rundt den julepyntede markedsplassen.

I juletiden er det mulig å stå på skøyter i Malmø. Ta en tur forbi en av de mange oppstilte skøytebanene, hvor dere kan leie skøyter. Dette kan f.eks. være i Raoul Wallenberg Park eller i Folkets Park.

Hvis ikke de tradisjonelle julemarkedene er nok, er det naturligvis også mulig å utnytte Malmøs mange butikker for å finne en god julegave. Med et utvalg av butikker er Malmø et mekka for folk som liker shopping, uansett alder.

Etter en lang dag med massevis av julestemning for både store og små, er Malmø en ideell by for å sette seg inn og kose seg. Med sine mange hyggelige restauranter, kaféer og barer er den nærmeste koppen med varm kaffe, sjokolade eller gløgg alltid i nærheten.

Julemarked i Stockholm

Julemarked i Stockholm er et must når julen nærmer seg. Byens smale brosteinsbelagte gater danner en perfekt ramme i Gamla Stan i Stockholm, hvor julemarkedene sørger for å gjøre opplevelsen komplett med velduftende julespesialiteter og unike julegaveidéer.

Sveriges hovedstad danner i november og desember rammen for en helt fantastisk julestemning. Med kirkeklokkene som ringer fra oven, ønsker Stockholm dere velkommen til julestemning i særklasse. Overalt i byen er gater og butikker pyntet med massevis av lys og julepynt. Duften fra ristede mandler og kastanjer blander seg med gløgg og honningkaker, som kan få julestemningen frem hos både barn og voksne. I markedsbodene ønskes dere velkommen med hjemmelagde tradisjonelle juledekorasjoner, håndlagede leker og en mange lokale produkter.

Det mest tradisjonelle av julemarkedene finner dere på Skansen, Stockholms kjente friluftsmuseum. Her er det blant annet mulig å støpe lys, bake gammeldags brød og se håndverkere lage produktene sine mens dere kikker på.

På byens eldste torg, Stortorget i Gamla Stan, er byens flottest pyntede julemarked. Det tradisjonelle julemarkedet har en historie som går over 100 år tilbake i tid, og som er med på å skape en historisk stemning på hele plassen. Dette blir kun ytterligere forsterket av de omkringliggende bygningene, som er fra middelalderen og de brosteinsbelagte gatene. De tradisjonelle, røde julebodene gjør at julestemningen blir komplett.

Hvis ikke julemarkedene er nok, byr Stockholm også på en rekke butikker, hvor det er mulig å shoppe. Stockholm er derfor en opplagt by å finne julegaver i, som ofte kan fås billigere enn i Norge.

Etter en lang og hyggelig dag i Stockholms handlegater, er det mulig å besøke en av byens mange kaféer og restauranter.

Julemarked i Rostock


Nord-Tysklands største julemarked ligger i Rostock, hvor det hvert år blir satt opp 300 boder på Neuer Markt i hjertet av byens historiske sentrum. Markedet, som strekker seg fra Neuer Markt til Kröpeliner Tor og byens havn, har massevis av levende musikk og aktiviteter for barn og voksne. Hvert år ankommer julenissen med enten slede, skip eller buss, og i helgene spilles det eventyr på en scene midt på markedet, mens de voksne kan more seg med bueskyting og øksekast. De lokale spesialitetene inkluderer røkt pølse, fisk og Schmalzkuchen. Markedet er et av de mest tradisjonelle og magiske julemarkedene i Skandinavia. Det er et perfekt utfluktsmål for familier som gjerne vil dra på kjør-selv-ferie i november og desember. 


Julemarked i Bergen

Dra på en herlig kjør-selv ferie til Bergen i juletiden og besøk byens sjarmerende julemarked - her kommer dere garantert i julestemning! ’Byen mellom de syv fjell’, Bergen, arrangerer hvert år et praktfullt julemarked som åpner på ’Festplassen’ nær innsjøen, ’Lille Lungegårdsvannet’ i sentrum av byen. Her vil det være nesten 80 individuelle boder og stander, hvor dere finner alt fra klær og utstyr til håndverk, dekorasjoner og naturligvis forskellig julemat og drikke.

Utover de mange hyggelige bodene er det også spennende aktiviteter for både store og små med bl.a. en klassisk hestekarrussel og et stort pariserhjul hvor dere kan nyte en formidabel utsikt over byen og de funklende lysene som de speiler seg i innsjøen. Det er også en hyggelig juletreskog som bidrar til den herlige julestemningen.

I den innbydende varmestuen med plass til 240 personer kan dere slappe av og nyte atmosfæren med maten og drikkevarene dere har kjøpt i bodene. Varmestuen er åpen for alle og sørger for at man kan sitte ned og nyte julegodtene i rolige og behagelige rammer. Samtidig fungerer varmestuen også som informationssenter og hittegodskontor under julemarkedet.

Hvis dere kjøper varme drikker på julemarkedet blir disse servert i en spesiell Bergen-julemarkedskopp, som dere kan ta med dere hjem som en souvenir. Koppen får nytt design hvert år så hvis dere kommer tilbake hit i fremtiden, vil dere kunne lage en liten samling av koppene.

Julemarkedet og ’Festplassen’ ligger midt i sentrum av byen så det er helt opplagt å benytte anledningen til å stikke innom ett eller flere av de spennende museene som ligger her.

Julemarked i München


Julemarkedet i München er med sine 20.000 kvadratmeter et magisk sted for juleelskere, som gjerne vil nyte varme drikker og lokale lekkerbiskener. Her kan man både få tak i glühwein og tradisjonell bratwurst. De mer enn 100 bodene imponerer også med treleker, honningkaker og andre produkter som hører julen til. Det er et perfekt utfluktsmål for både store og små som gjerne vil dra på en miniferie eller kjør-selv-ferie til et julemarked i Tyskland.

Julemarked i Braunschweig

Hvert år forvandles torgene og plassene rundt byens flotte domkirke, Braunschweiger Dom, til et sjarmerende julemarked med sine elegante lysdekorasjoner og en skjønn atmosfære. Med historiske bygninger i bakgrunnen, åpner mer enn 150 boder for salg av håndverk, julepynt, leketøy og mye annet. Markedets  kulinariske delikatesser, både regionale og internasjonale, er alltid populære blant gjester fra fjern og nær. Med sin mer enn 500 år lange tradisjon er julemarkedet i Braunschweig blant noen av de mest attraktive og stemningsfulle i Tyskland, og det trekker tusenvis av besøkende hvert eneste år. 

Julemarkedet holder åpent helt frem til den 29. desember og overlapper med den årlige kulturuken i Braunschweig. Det bringer liv og røre til byen og har et stort program spekket med arrangementer og underholdning. Kor, teater, musikk og kultur, eventyrfortelling, dukketeater og juleverksted er bare noen av kulturtilbudene i denne perioden.

Opplev også byens og opplyste vollgrav ved elven Oker der skjønne toner klinger utover landskapet rundt , og der det er stilt opp flere boder med salg av flotte håndverk og gløgg.

Ellers anbefales det å ta en tur opp i det 61 meter høye rådhustårnet. Herfra er det flott utsikt over byen og marked nedenfor.

Julebyen Braunschweig er et flott reisemål i desember og med Risskov Bilferie finner dere helt sikkert et godt tilbud på et hotellopphold i Braunschweig by og omegn.