Det er riktig lenge siden at de første vikingene slo seg ned for å bo ved Gudvangen - innerst i vakre og ville Nærøyfjorden. I dag vokser det frem en ny vikinglandsby like ved fergehavna i Gudvangen mellom Flåm og Voss (E16). Den heter Njardarheimr. Bli med på en reise 1000 år tilbake i tid - til vikingtiden - og opplev livet i en vikinglandsby.
Dra på bueskyting og øksekasting, blant annet. Når vikingene tok et pust i bakken bedrev de gjerne tiden med brytekamper mellom de sterkeste mennene. Ellers var det kappridning, kappløping, kappsvømming eller knivkasting. Vikingene spilte sjakk også var det sikkert en og annen historie om de norrøne gudene Tor og Odin på lørdagskvelden. Eller diktlesing og musikalske innslag av fløyte, tromme, lur eller munnharpe.
Ta med hele familien og lev slik vikingene gjorde tett på naturen. Iallefall i noen timer. Barn under 4 år går gratis (i følge med foresatte).
Hør spennende historier til smaker fra vikingtiden rundt matbordet til vikinglandsbyens egen høvding. Besøk også gjerne mathuset «Heidrun» i Njardarheimr. Her lages mat på vikingvis. Suppe serveres med grovt brød, hjemmelagde pølser med kålsalat, pannebrød med laks eller spekepølse og ramsløksrømme, blant annet.
Grøt var sikringskost på vikingtiden, mens de rike fikk tak i eksotiske krydder, i tillegg til salt og ramsløk. Honning var vanlig istedenfor sukker, og ingen spiste poteter. All mat ble laget ved ildstedet i langhuset og alt ble gjerne satt på bordet på en gang. Vikingene var stort sett selvforsynte bønder og serverte kjøtt og fisk - både saltet og røykt. Vikingenes gjester fikk surmelk eller øl å drikke, og hjemmebrygget sterk mjød i godt lag.
Merk at det er parkering rett utenfor Njardarheimr. Det er også 2 ladestasjoner for elbiler like ved. Båter kjører til og fra Njardarheimr via kaia i Gudvangen. Spaser langs Nærøyfjorden og kjenn lukten av basilikum og timian som vokser vilt i deler av dette området. De er last fra vikingtiden. Helt sant.
© Copyright. Materialet må ikke gjengis uten skriftlig tillatelse.