Opplev en familieferie Dalarna, som grenser til Norge i vest.

Reisemål
Betaling

Betaling

Gavekort

Dalarna

Rabattkoden er nå aktiv

Dalarna

Dalarna, hvor innbyggerne kalles masar og kullor, er et historisk viktig område i Mellom-Sverige, som grenser til Norge i vest. Det var her at Gustav Vasa dro mellom Sälen og Mora på 1500-tallet, og slik ga opphav til det populære Vasaloppet, som går av stabelen den første søndagen i mars hvert år. Loppet lokker langrennsløpere fra hele verden og alle kategorier.

Men Dalarna er kjent for mye mer. De naturskjønne områdene omkring områdets største innsjø, Siljan, gruvedriften, som ga opphav til falukorven og den berømte Falu rødfargen, som pryder fasadene på nesten alle røde hytter i Sverige. På Siljan kan man i løpet av sommeren ferdes med båt til høymessen i Rättvik. Dette er en trivelig tradisjon som lever enda. Roerne har på seg de fargerike vakre folkedraktene. Det er også populært ved bryllup. Midtsommerfestene i Tällberg er også berømt.

Her kan dere også se hvordan de kjente dalahestene lages i Nusnäs ved Mora og kanskje kjøpre en hest eller fornye kjøkkenutrustningen med en ekte moraknov, som finnes i alle tenkelige former.

Falun er hovedstaden i området. Den berømte kobbergruven har kommet med på UNESCO's verdensarvsliste og går fint an å besøke. Det er et spennende besøk for hele familien å se gruvegangene og finne ut hvordan malmen ble tatt ut for lenge siden.

Flere kunstnere er blitt inspirert av det vakrae Dalarna. Anders Zorn og Carl Larsson var begge bosatte i Dalarna. Zornmuseet i Mora, hvis arkitekt er Ragnar Östberg, som også tegnet Stockholms Rådhus, samt Zorns gård er verdt et besøk. Sundbornsgården, Carl Larssons hjem, hvor mange av hans flotte interører kommmer fra, ligger i byen Sundborn. Rundt gården er en flott have, som idag kan besøkes akkurat i samme forfatning som når Carl Larsson bodde der.

For sports- og naturentusiaster finnes det mange muligheter, ikke minst sykling som er veldig populært her. En enkel gåtur på veiene eller i skogen her er også herlig rekreasjon. Ikke glem å besøke Orsa bjørnepark.